Protestujú proti vládnemu návrhu nezriadiť sídlo obvodného úradu vo Svidníku

29.09.2003 Celý región

Otvoreným listom zaslaným 26. septembra predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Hrušovskému a všetkým poslancom slovenského parlamentu protestujú predstavitelia ...
Otvoreným listom zaslaným 26. septembra predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Hrušovskému a všetkým poslancom slovenského parlamentu protestujú predstavitelia 51 obcí okresu Svidník so zastúpením občanov rusínskej národnosti proti vládnemu návrhu nezriadiť vo Svidníku sídlo nového obvodného úradu. Parlament má v programe súčasnej svojej schôdze prerokovanie a schválenie vládneho návrhu zákona o krajských úradoch a obvodných úradoch.

Protestujúci veria, že poslanci prejavia štátnickú múdrosť a nepodporia vládny návrh, ktorý je \"v rozpore s racionálnymi princípmi koncepcie reformy verejnej správy a zároveň zbytočne zvyšuje národnostné napätie na severovýchodnom Slovensku\".
Ide o nový prejav nespokojnosti s vládnym návrhom zriadiť sídlo nového úradu v Stropkove. Protestovalo o. i. novovzniknuté občianske združenie Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku. V liste sa uvádza, že Svidník ako centrum rusínskeho národnostného života je tŕňom v oku niektorým politikom súčasnej vládnej koalície. Zmenou sídla úradu vláda vyšla v ústrety jednému zo svojich členov - ministrovi dopravy Stropkovčanovi Pavlovi Prokopovičovi.
Pod prehlásením k otvorenému listu sú okrem podpisov a pečiatok starostov 51 obcí aj tri mimovládne organizácie (MVO), a to Rusínska obroda, Za národnú identitu Rusínov a Záchrana a obnova národných kultúrnych pamiatok pod Duklou.
Michal Kosť, riaditeľ tretej spomenutej MVO pre médiá povedal, že list zašlú aj veľvyslancom krajín Európskej únie, USA a Ruska v SR, Delegácii Európskej komisie (EK) v SR, cez ktorú požiadajú o informovanie predsedu EK a predsedu Európskeho parlamentu (EP) a poslanca EP, jeho spravodajcu pre Slovensko Jana Marinusa Wiersmu, ktorý sa pred pár mesiacmi stal ktitorom (patrónom) obnovy dreveného chrámu v Nižnom Komárniku, požiadajú, aby so vzniknutou situáciou oboznámil EP.
Predsedom sedemčlenného akčného výboru starostov 51 obcí je starosta obce Rovné Jozef Vansa.
(jj)
 

Vyberte región